Gunnar Saietz

Værker

Gunnar Saietz, som blev 70 i 2006. Stammer fra Østeuropa. Hans bedsteforældre kom til Danmark i begyndelsen af 1900-tallet som jødiske emigranter, og familien klarede sig godt i det nye land. I 1955 blev Saietz nysproglig student fra Øregårds Gymnasium. Han opgav hurtigt det påbegyndte medicinske studium og sporede sig mere og mere ind på en kunstnerisk kreativ vej. Gunnar Saietz var en habil jazzbasist i slutningen af 50-erne, samtidig med at han gik på reklametegnerlinien på Kunsthåndværkerskolen i København.

Men det var en rejse til Prado-Museet i Madrid, der for alvor satte skub i hans kunstnersind. Hieronimuds Bosch’ og Goyas malerier gjorde et uudsletteligt indtryk på den unge Saietz, og han besluttede at bruge resten af sit liv til at videreføre mestrenes geniale kunstsyn I en nutidig stil.

Han slog igennem med et brag i 1963 og var i næsten 10 år et hot navn i det danske kunstliv og hans position som en af nysurrealismens mest markante personligheder. Nysurrealismen eller den Fantastiske Realisme blev den nye trend og Saietz og hans franske kone Anne-Marie Brauge boltrede sig i den fabulerende bølge, som udgik fra Galerie Passepartout i Snarregade i København. Sammen med ligesindede kunstnere som Jørgen Boberg, Jens Flemming Sørensen, Peter Severin og mange andre fra lignende grupper i udlandet blev det til store opsigtsvækkende manifestationer i hele Skandinavien samt England, Skotland, Island, Tyskland og USA.

I 1972 kom han ind i kunstnersammenslutningen Grønningen, som han meldte sig ud af i 1990 til fordel for den mere eksperimenterende gruppe PRO. Her fik hans muse og makker Anne-Marie Brauge sit velfortjente gennembrud, og deres kunstneriske parløb kørte med fuld fart og mange sejre indtil årtusindskiftet, da Anne-Marie blev syg. Hun døde i 2003 og et helt usædvanligt kreativt fællesskab sluttede.

 


Galerie Horn - Kasbækvej 54 - 4913 Horslunde - Telefon: +45 49145602 - galeriehorn@mail.dk

Lars-B